Omgeving

Directe omgeving,

Er komt iedere dag tussen 10 en 11 uur s’morgens een wit bestelautootje langs de huizen toeteren die heerlijk vers stokbrood heeft, als je hem te pakken hebt, want hij stopt bij de overburen, vraag dan of hij/zij, zolang jullie er zijn, langs jullie deur wil komen. Als dat allemaal niet lukt dan is er vier kilometer verder een dorpje Villeneuve sur Bellot, (links het huis uit de weg omhoog en naar rechts het 2e dorpje dat u tegenkomt in de buurt van een plein) twee bakkers (heerlijke taart). In Rebais (6km) kun je heerlijk bij de bakker ontbijten met koffie en broodjes. Bakkers zijn altijd open, zelfs zondag. Kortom dit moet wel lukken.

Aan de andere kant van het huis, dus als u het hek van het huis verlaat en u gaat naar rechts, rechtdoor over een brug en bij de t-splitsing weer naar rechts ziet u een manege (300m), doe gewoon het witte hek open en loop naar de stallen, erg indrukwekkend het is een mooie grote manege! Bij hun kunt u ook informatie vragen over paard/pony-rijden, tennissen.
Er is in het dorp een ‘brocantes’ chateau (soort antiek of rommel schuur/huis). Dit wordt in het begin van het dorp al aangegeven, leuk voor als u iets typisch Frans zoekt voor thuis. Mocht u geïnteresseerd zijn in brocantes (rommelmarkten) dan bestaat er een krantje dat heet ‘ALADIN’ (ligt misschien wel in ons huis ) waarin alle dorpsfeesten staan genoteerd, van april tot en met november is er bijna elk weekend wel 1 dorpsfeest in de buurt, kijk daarvoor naar postcode 77510 voor de omgeving. Dit soort feesten kent altijd een grote zolderopruimzondag met allerlei rommeltjes waar je soms voor een appel en een ei dingen kunt kopen, zelfs antiek.

Sablonnières ligt in het gebied van de Brie, er bestaan 62 soorten Brie, Meaux is de hoofdstad van de Brie. U zult grote kaaswinkels vinden in de omgeving wat zeker een bezoekje waard is (bijvoorbeeld in de rue Pietonne). Het centrum van Meaux (30 km) is schattig en de kathedraal is absoluut de moeite waard. Ook kun je heerlijke kaas bij vele boertjes op het platteland kopen.

Vissen of zwemmen
Vlak bij de boerderij stroomt een rivier ‘de Morin’. Bij mooi weer kun je daar lekker zwemmen of vissen. De stroming lijkt sterk maar je kunt gerust op een luchtbed tegen de stroom in het riviertje verkennen, er staan mooie huizen langs het water. Voor kleine kinderen is dit riviertje niet geschikt! We hebben voor kleintjes een paar leuke tuinzwembadjes!
Een tip, een paar dorpen verderop, kun je kanos huren, met begeleiding, in het dorpje ‘Verdelot’ (6 km verderop) om de rivier de ‘Morin’ te trotseren, echt een leuk avontuur.

Wandelen
Het landschap is prachtig glooiend en heeft een wijds uitzicht met prachtige kleuren. Mooie eiken en velden met kronkelige fruitbomen. Ook zijn er grote stukken bos waar de noten van de grond zijn te rapen. Als je geluk hebt zie je everzwijnen.
Op het pleintje in Rebais zit een toeristenhuisje (Syndicat d’initiatieve champagne et brie) hier kun je fiets en wandelkaarten krijgen/kopen. Er is bijvoorbeeld een mooie route langs privé tuinen (Viels maison is zo’n dorp waar je langs komt)

Iets verder weg,
Verder nog wat aanraders buiten natuurlijk Parijs en Disneyland Paris;
Provins, dit is een mooi middeleeuws stadje met een Slot op de heuvel, daarboven zijn leuke restaurantjes. Het heeft o.a. een natuurwinkeltje vlak naast de grote crêperie op het plein boven. Daar verkopen ze onder ander locale bieren bv le moulin de saint martin (een lekkere bruine) en de biere-de-brie waarvan de blonde in 2005 de bronzen medaille van het Franse Ministerie van Landbouw  heeft gewonnen. In een zijstraatje bij de kathedraal is een honingwinkeltje waar ze rozenhoning verkopen. Je kunt eerst proeven om een keuze te maken.

Aangezien ons huis vlakbij het champagnegebied ligt is het de moeite waard om champagne te proeven in een kelder of château in bijvoorbeeld Reims. Reims heeft een aantal caves waar je zonder afspraak kan komen w.o. Piper Heidsick en Taittinger. Naast de kathedraal zit het VVV die je daarover kunnen inlichten. Parkeren vlak bij binnenkomst tegen lage tarieven. Het centrum is makkelijk te belopen, (300m).
In Epernay heb je de bekende Moët et Chandon. Ook vlakbij ons huis zijn de onbekende, maar vaak niet minder lekker, champagneboeren. Ook bij hen kun je proeven en de champagne bij de boer kopen. Bel maar aan en ze laten je alles graag zien. Wij gaan zelf altijd naar Fallet Dart, een leuke familie die als je vraagt hun kelder laat zien en waar je altijd kunt proeven. Het ligt in het dorp Drachy en daar volg je de borden Fallet Dart. Je komt door mooie wijnvelden!

Voor kinderen is er nog een park; ‘Park Asterix’, dit vind je als je richting Parijs rijdt en dan Lille aanhoudt, ongeveer 70km van ons huis, natuurlijk veel kleiner dan Disney maar erg leuk en knus.

Het kinderpark: La Mer De Sable: als je bij de tolweg afslag Senlis neemt, en je rijdt binnendoor naar Disney, kom je langs dit park, zo’n 5 a 10 minuten rijden vanaf deze afslag. Het ligt in Ermenonville. Het park kun je een klein beetje vergelijken met bijv. Ponypark Slagharen in Groningen.
Het park is vooral leuk voor kleine kinderen, dit omdat ze veel attracties zelf mogen doen, en er voor de grotere kinderen niet echt veel echte thrill rides zijn. Ook hebben ze 4 shows, waarvan 3 met paarden, indianen en Cowboys. Kinderen vinden dit altijd geweldig. Het park is erg vriendelijk geprijsd, volw 16,50, en kinderen tussen 3 en 11 jaar 14 euro. http://www.merdesable.fr/

Nigloland: ondanks dat het wel een beetje uit de route ligt is dit wel de moeite waard met kinderen. Dit park is een stuk completer en mooier dan La Mer De Sable, maar wel met een vette knipoog naar Disney. Dit park is leuk voor alle leeftijden, er is genoeg te doen. Ook hebben ze een mooie mechanische show, en een zeehonden show. Ook dit park is erg vriendelijk geprijsd, ook 16,50 voor volw, en 14 euro kleiner dan 1 meter. http://www.nigloland.fr/

Als u naar Parijs gaat, dan is Disney village voor de terugreis erg leuk, het licht op de route naar Parijs dus u komt de borden op de terugweg weer tegen, bij de ingang van het park ‘Disneyland Paris’ waar u geen entree betaalt vindt u een uitgaansgebied met verschillende barretjes, live-muziek, een grote discotheek en veel eettentjes enz. Ook is hier vlakbij een gigantisch groot winkelcentrum, “Val d’Europe“, honderden winkels, restaurants en een grote supermarkt, dit vind je op het industrieterrein vlakbij Disney

Kastelen,

Le Vaux le Vicomte: Je kunt via de D402, vanaf Coulommiers, en dan de N36, dan doe je er zo’n 50 minuten over. Zo noemen dit kasteel ook wel Little Versailles. De tuinen zijn dan ook door dezelfde architect ontworpen. Het is een erg mooi kasteel, uiteraard tussen de middag gesloten. http://www.vaux-le-vicomte.com/

Fantainebleau: Dit ligt achter de stad Melun, (Vaux-le-vicomte ligt daar net voor) Het is ongeveer 1 uur rijden. Ook weer via de D402, N36, en dan de N6.
Dit kasteel is prachtig. De prijs is erg vriendelijk. Ook deze heeft hele mooie tuinen en is tussen de middag dicht. http://www.fontainebleau.fr/

Nog meer kastelen zien van de streek?: http://www.euroreizen.be/vakanties/kastelen_parken/kastelen.htm

Winkels, supermarkten, markten, restaurants,

Chateau Thierry heeft een rondweg die loopt langs o.a. een industriegebiedje. In dat gebied is een MacDonalds, Buffalo Grill (Westernthema restaurant, kinderen kunnen daar gewoon rondlopen tijdens het eten etc.), Intersport (Frankrijk is minimaal 10% goedkoper wat betreft sportartikelen), LeClerc, Carrefour en een groot overdekt zwembad!!!!!
Aan deze rondweg zit tevens een champagne cave, Pallier, die ook bezocht kan worden, dit staat groot op een muur. In het centrum zelf zit een goede pizzeria. In een van de winkelstraatjes zit een klein geuren- cq parfumeriezaakje die leuke geurendingetjes enzo verkoopt.

In Rebais (6km) is nog een supermarkt (Comod), deze is alleen niet zo groot als een Leclerc. In dit dorpje zit ook een goed restaurant ‘La Diligence’. De dichtstbijzijnde Leclerc zit in La Ferté Sous Jouarre, bovendien is daar ook een Lidl, dit is een goedkope supermarkt waar je lekkere wijnen qua prijs kwaliteit kunt kopen. Ook vindt je in dit stadje een aantal goede restaurantjes o.a Restaurant Auberge du Petit Morin die zit aan de avenue de Rebais nr. 93
Een hele grote Leclerc supermarkt vindt je in Coulommiers, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het daar. Dit stadje heeft trouwens ook een leuk winkelcentrum. In Chateau Thierry is op vrijdagochtend altijd markt en in La Ferté Gaucher op zondagochtend, dit laatste plaatsje heeft een voortreffelijke bakker; la premiere fournée, waar je ook lekker koffie kunt drinken.

Tenslotte gaan wij s’avonds nog wel eens met de fiets naar het dorpje Bellot waar een goed restaurant zit bij de kerk. Je gaat rechts het hek uit, over het bruggetje en slaat links het kronkelweggetje in zodat je langs de begraafplaats fietst. Steeds weg volgen en links aanhouden, het is ongeveer 4 km fietsen, leuk tochtje en heerlijk eten voor een goede prijs! Terug lekker op de fiets uitbuiken en zo heb je geen BOB nodig.

Tot slot,

Mochten zich nog problemen voordoen tijdens uw verblijf dan zijn we op onze GSM te bereiken, mocht ik niet direct opnemen spreek dan in of sms en ik bel zo snel mogelijk terug. Valerie neemt de eindcontrole op zich maar we gaan ervan uit dat het huis weer netjes wordt achtergelaten voor de volgende gasten. Ook al laat u de eindschoonmaak doen dan betekent dit nog wel dat u de vaatwasser leegt/ afwas doet, alles terugzet zoals het stond, de openhaard uitschept in een ijzeren bak en de vuilnis buiten zet! Huisvuil kunt u in de grijze containers zetten dit moet woensdagavond tegenover de grote glasbak staan, plastic, blikken en karton moeten in de gele container deze moet donderdagavond buiten gezet worden. Heeft u de boerderij alleen het weekend gehuurd dan zorgt Valerie dat dit op de juiste dag wordt aangeboden.
We vragen of u bij vertrek 25€ voor haar achter kunt laten op de keukentafel. Dit zijn de sleutel-, reserveer-, eindcontrole en servicekosten, dus geen schoonmaakkosten! Ze zorgt er ook voor dat als u per ongeluk waardevolle eigendommen, zoals kleding of sieraden etc., in ons huis vergeet dat dit weer bij u terug komt.

Suggesties, tips of bezienswaardigheden die wij nog niet ontdekt hebben zijn altijd welkom. Zo kunnen we onszelf verrijken met mooie dingen, lekker eten/drinken of dingen die je gezien moet hebben en dit ook weer doorgeven aan volgende gasten. Schrijf dit gerust in ons gastenboek. Of na afloop per mail.

Openbaar vervoer:
TGV Amsterdam – Parijs gare du Nord. Loop naar gare de l’est (500m). Bij het loket vragen naar de trein die naar la Ferté sous Jourre gaat. Daar uitstappen en op het pleintje gaat de bus naar Sablonnières. Als je van tevoren de goede aansluiting uitzoekt dan ben je net zo snel als met de auto alleen dan ben je ter plaatse natuurlijk niet mobiel.

Hoe rijdt u naar Parijs of Disneyland Parijs;
U rijdt naar la Ferté sous Jouarre en daarna richting Meaux. Op een bepaald moment ziet u aan de rechterkant de snelweg richting Parijs dat is de A4. Hier heb je al een tolpoortje. Disney is ongeveer 40 km en Parijs 80km van ons huis. Op de A4 komt u al borden tegen met Disney en een afslagnummer (sortie 14), die moet je dus volgen om naar Disney te gaan.
Voor Parijs rijdt u gewoon rechtdoor. Op de rondweg van Parijs volgt u steeds centrum. Op een gegeven moment rijdt u langs de Seine en dan ziet u de Notre Dame wel liggen. Hier zijn veel parkeergarages maar een plekje op straat is natuurlijk goedkoper zeker omdat u na 19.00 uur niet meer betaalt. In de hele maand augustus is heel Parijs gratis parkeren.

Voor terug rijdt u weer langs de Seine en houdt u Metz Nancy aan dit is weer de A4. Bij afrit 11 (La Ferté sous Jouarre) eraf. Als u in ‘La ferté sous Jouarre’ aankomt, komt u een rotonde tegen: ga rechtdoor. Dan komt u na 200 meter een tweede rotonde tegen, ga weer rechtdoor richting ‘Montmirail’. Rij ongeveer 25 Km door, dan komt u opnieuw een rotonde tegen met aan uw rechterhand een watertoren. Een kwart rotonde, dus naar rechts richting ‘Hondevillier daar ziet u al een bord met Sablonnières 3km.

Met het openbaar vervoer is het ook goed te doen. Met de bus, deze rijdt maar een paar keer per dag en vertrekt bij het gemeentehuis in het dorp, naar la Ferté sous Jouarre en daar pak je de trein naar Parijs. Je bent dan natuurlijk aan tijden gebonden maar het is ook weer lekker je te laten rijden. Ook kun je met de auto naar Meaux, daar is het gratis parkeren en dan is het nog maar een klein stukje met de trein naar Parijs. Vanaf Disney kun je ook met de metro naar Parijs. Meaux is een grotere plaats dat betekent dat de laatste trein vanaf Parijs ongeveer 23:00 uur terug vertrekt en naar La Ferté sous Jouarre gaat deze al rond 20:00 terug.

Share